TAULAS/Taulët (Tαύλας), ishin një nga gjashtë djemtë e Ilirit, dhe ishin paraardhësit e Taulantiit

Sipas mitologjisë ,,greke,, Taulas (Tαύλας), një nga gjashtë djemtë e Ilirit, ishin paraardhësit e Taulantiit..

Ata jetonin në bregdetin Adriatik të Ilirisë (Shqipëria moderne), në afërsi të qytetit të Epidamnusit (modern Durrës). Ky fis luajti një rol të rëndësishëm në historinë ilire të shekullit 4-3 p.e.s, kur Glaucias (335 BC- 302 pes) sundoi mbi ta si mbret.

Tulat e Menorcës – Megalitë misterioze të popullit Talaiotik

E vendosur në Detin Mesdhe janë një grup i ishujve spanjollë të njohur si Ishujt Balearikë. Një nga ato ishull, Menorca, është shtëpia e një koleksioni mbresëlënës të monumenteve të gurit megalitik të quajtur taulas.

Figurë e demave është me rëndësi të veçantë sepse njerëzit e parë që kanë jetuar ndonjëherë në Menorca erdhën nga Kreta dhe demi luajti një rol të rëndësishëm në kulturën e tyre.

Origjina dhe qëllimi i taulas është i panjohur, edhe pse ato janë veprat e njerëzve para historikë. Ka pasur disa teori që rrethojnë misterin e tabelave, përgjithësisht të fokusuara në qëllime fetare ose astronomike.

Disa besojnë se ato janë një simbol fetar. Të tjerë besojnë se taulët shërbyen si një tempull shërimi. Së fundi, ekziston një teori se tabelat ishin të përafruara me lëvizjet e hënës.

Një teori është se taulët shërbyen si një tempull për perëndinë e popullit Talaiotik.

Nuk ka indikatorë se cilën fe e kanë praktikuar ose atë që ata e quajnë zotin e tyre, por një zbulim gjatë gërmimeve ka bërë që një studiues të teorizojë se ata mund të kenë adhuruar një zot të demit.

Hulumtuesit po gërmonin një vend të njohur si Torralba d’en Salort kur arritën një figurinë prej bronzi, e cila mund të ishte ulur në një raft brenda Torralba d’en Salort si një objekt adhurimi.

Demi u gjet në mesin e objekteve të tjera që thuhet se i ngjajnë sendeve të adhurimit që do të gjendeshin brenda një kishe sot.

Figura e demit është me rëndësi të veçantë sepse njerëzit e parë që jetonin ndonjëherë në Menorca erdhën nga Kreta dhe demi luajti një rol të rëndësishëm në kulturën e tyre.

Arkeologu spanjoll J. Mascaro Pasarius ishte i pari që sugjeroi idenë e një zot dem, me pllaka që përfaqësonin fytyrën dhe brirët e demit. Kjo teori nuk është pranuar gjerësisht.